Het edelhert terug in het Groene Woud

Komst van de koning van Het Groene Woud: het Edelhert

Tussen Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch ligt Het Groene Woud. Brabants Landschap brengt hier samen met ARK Natuurontwikkeling het edelhert terug. Het Groene Woud bestaat uit bossen, heiden, moerassen en vennen en bovenal bijzondere natte bossen op leemgrond. Het Groene Woud is ongeveer 7500 hectare groot en ligt in de provincie Noord-Brabant.

Edelherten

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Brabants Landschap heeft daarom besloten edelherten terug te brengen in haar eigen gebieden in het hart van Het Groene Woud. Om precies te zijn in de Scheeken tussen Best en Liempde. Samen met ARK Natuurontwikkeling wordt in 2016 een start gemaakt met de terugkeer van het edelhert in het Groene Woud. De Scheeken vormt samen met naastgelegen natuurgebied De Mortelen het grootste landschapsreservaat van Brabant. Deze gebieden worden door de in 2005 aangelegde natuurbrug over de A2 aan elkaar verbonden. Grote en kleine dieren maken gebruik van de brug die maar liefst 50 meter breed is; van ree, das en steenmarter tot hazelworm, kamsalamander en vlinders. Sommige dieren steken er niet alleen over, maar hebben er zelfs hun leefgebied van gemaakt.

de Scheeken

Natuurgebied de Scheeken ligt binnen het Groene Woud op loopafstand vanaf Natuurkampeerterrein Eickenhorst, maar u moet een stuk lopen of fietsen om bij het deel te komen waar de edelherten zijn uitgezet. De dichtstbijzijnde ingang van het gebied waar de edelherten zijn uitgezet ligt op ongeveer 3 km afstand van ons terrein. Vanuit het bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd worden t.z.t. excurcies gegeven naar de Scheeken.

 

fot van Edelhert